fbpx

Biopsie. Examen Histopatologic

Biopsie. Examen Histopatologic Beauty Art Aesthetics

Ce este o biopsie?

O biopsie este o procedură medicală care implică prelevarea unei mici mostre de țesut pentru a putea fi examinată la microscop. O probă de țesut poate fi prelevată din aproape oriunde pe sau în corp, inclusiv piele, stomac, rinichi, ficat și plămâni. Termenul de biopsie este adesea folosit pentru a se referi atât la actul de prelevare a probei, cât și la proba de țesut în sine.

Pentru ce se foloseste o biopsie?

Biopsiile pot fi folosite pentru a investiga cauza simptomelor unei persoane sau pentru a ajuta la diagnosticarea unui număr de afecțiuni diferite de sănătate. În cazul în care o afecțiune a fost deja diagnosticată, o biopsie poate fi utilizată pentru a măsura cât de gravă este sau în ce stadiu este. De exemplu, rezultatele unei biopsii pot arăta cât de grav este inflamat un organ, cum ar fi ficatul.

Este imposibil să fii sigur dacă un nodul sau o creștere pe piele sau în interiorul corpului este canceroasă (malignă) sau necanceroasă (benignă) doar prin privirea sau simțirea acesteia.

O biopsie poate oferi aceste informații. Excluderea unui diagnostic este mult mai dificilă și poate necesita mai multe teste, inclusiv biopsii multiple.

Tipuri de biopsie

Există diferite tipuri de biopsie care pot fi utilizate pentru a ajuta la identificarea unei game largi de afecțiuni de sănătate. Modul în care se efectuează o biopsie va depinde de locul în care este prelevată proba de țesut.

O operație poate începe cu o biopsie cu proba fiind testată imediat, astfel încât chirurgul să poată efectua o intervenție chirurgicală adecvată folosind diagnosticul furnizat.

Rolul histopatologului

Histopatologii sunt medicii care diagnostichează cancerul și alte boli grave – dar au adesea și vești bune, de exemplu, descoperirea că un nodul sau o aluniță este complet benignă. Unii histopatologi efectuează și autopsii (post-mortems) pentru a afla de ce a murit cineva. Histopatologii sunt, de asemenea, în fruntea cercetării în multe boli comune, cum ar fi cancerul.

Histopatologii examinează biopsiile (țesut sau celule) îndepărtate de la pacienți în clinică sau în timpul unei operații.

Histopatologul examinează biopsiile de țesut cu ochiul liber pentru a căuta orice anomalii vizibile și pentru a selecta piese pentru a le examina mai detaliat la microscop. Aceste bucăți mici sunt tratate cu substanțe chimice, astfel încât să poată fi tăiate felii foarte subțiri. Feliile sunt colorate pentru a arăta diferite părți ale celulelor și examinate la microscop pentru a vedea dacă țesutul este anormal. Dacă este, scopul este de a identifica natura problemei. Aceasta înseamnă adesea că se pune un diagnostic cert. Ei examinează, de asemenea, celulele din fluidele corporale (citopatologie), cum ar fi urina, și, de asemenea, în specimene mari, de exemplu din operații pentru cancerul intestinal sau de sân. Aceste specimene sunt disecate („tăiate și tăiate”) pentru a selecta zonele cele mai potrivite pentru a fi examinate la microscop.

Ce este histopatologia?

Histologia este studiul țesuturilor, iar patologia este studiul bolii. Deci, luate împreună, histopatologieînseamnă studiul țesuturilor legate de boală. 

Un raport histopatologic descrie țesutul examinat de patolog. De asemenea, identifică caracteristicile cum arată cancerul la microscop . Un raport histopatologic se mai numește și raport de biopsie sau raport de patologie.

Cum se efectuează histopatologia?

Un medic specialist care examinează țesutul la microscop se numește patolog . Patologii studiază țesutul biopsiat într-un laborator.

Patologii procesează și decupează țesutul în straturi foarte subțiri (numite secțiuni). Apoi, îl colorează și îl examinează la microscop. La microscop, ei pot observa și documenta detaliile celulelor țesutului.

Secțiunea Înghețată

Pentru unele boli, chirurgul poate obține o probă de țesut interpretată foarte rapid prin secțiuni înghețate (numită și criosecție). Secțiunile congelate sunt proceduri de urgență în laborator și necesită, de obicei, un rezultat în aproximativ 20 de minute.

Acest tip de patologie este cel mai frecvent utilizat pentru a evalua marginile tumorii pentru a determina dacă un chirurg trebuie să îndepărteze mai mult țesut. 

Cu toate acestea, secțiunile sau feliile congelate sunt utilizate cu moderație în limfom din cauza problemelor de interpretare și prelevare. 

Cancerele limfatice și ale sângelui

Ganglionii limfatici sunt țesutul cel mai frecvent examinat pentru a evalua limfoamele în histopatologie. O biopsie a măduvei osoase poate fi, de asemenea, necesară pentru un diagnostic definitiv pentru multe tipuri de cancer de sânge