Psoriazisul
Ce Este Psoriazisul? Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin apariția unor pete roșii solzoase și mâncărime, care apar frecvent pe genunchi, coate, trunchi și scalp. Această boală nu se transmite de la o persoană la alta.
Cauza Principală a Psoriazisului Deși cauza exactă a psoriazisului nu este complet înțeleasă, se crede că este legată de un răspuns eronat al sistemului imunitar, care atacă celulele sănătoase ale pielii. Infecțiile sau bolile pot activa sistemul imunitar și pot declanșa sau agrava psoriazisul.
Tipuri de Psoriazis
- Psoriazisul în plăci: Cea mai obișnuită formă, care apare adesea pe coate, genunchi, partea inferioară a spatelui și scalp.
- Psoriazisul unghial: Afectează unghiile, ducând la decolorare și creștere anormală, uneori unghiile se pot desprinde de patul unghial.
- Psoriazisul gutat: Adesea declanșat de o infecție streptococică, se manifestă prin leziuni mici, în formă de picături, pe trunchi, brațe sau picioare.
- Psoriazisul inversat: Provoacă leziuni roșii care se agravează prin frecare sau transpirație, uneori agravate de infecții fungice.
- Psoriazisul pustulos: O formă rară, caracterizată prin leziuni pline de puroi.
- Psoriazisul eritrodermic: Cel mai rar tip de psoriazis, poate acoperi întregul corp cu o erupție roșie ce provoacă mâncărime sau arsură intensă.
- Artrita psoriazică: Afectează articulațiile, provocând umflare și durere.
Tratamentul Psoriazisului Multe tratamente sunt disponibile pentru a încetini creșterea celulelor pielii noi și pentru a calma mâncărimea și uscăciunea pielii. Dermatologul va alege cel mai potrivit plan de tratament, ținând cont de severitatea erupției cutanate, locația acesteia, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.
Tratamentele obișnuite includ:
- Medicamente.
- Terapie cu lumină.
- Creme hidratante.