fbpx

Hialuronidaza

Hialuronidaza - Beauty Art Aesthetics

Ce este hialuronidaza?

Hialuronidaza este o enzimă naturală care este folosită pentru a descompune substanțele de umplere pe bază de acid hialuronic, inclusiv Juvéderm , Restylane și Belotero . 

Acidul hialuronic (cunoscut și sub numele de hialuronan sau HA) care este ingredientul cheie în multe materiale de umplere dermică este o polizaharidă care apare în mod natural în organism. În piele, se află în matricea extracelulară, alături de colagen, elastină și țesutul conjunctiv, pentru a oferi volum și structură – tocmai calitățile pe care le puteți dori atunci când căutați filler. Cu toate acestea, dacă nu sunteți mulțumit de rezultatele de umplere HA sau întâmpinați complicații, utilizarea hialuronidazei poate rezolva situația.

Lăsat singur, un material de umplutură HA este în cele din urmă descompus de propriile enzime ale corpului tău, dar acel proces poate dura luni sau chiar ani, în funcție de metabolismul tău, de tipul de umplutură utilizat și de locul în care este plasat (materiale de umplutură care au fost injectate sub mușchi sau în zonele fără multă mișcare tind să dureze mai mult).

Cele mai frecvente formulări utilizate în scopuri cosmetice sunt Hydase, Hylenex, Amphadase și Vitrase – toate aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), deși nu în mod specific pentru dezintegrarea fillerelor dermice. Astfel de produse sunt create cu hialuronidază testiculară bovină (de la vaci), hialuronidază testiculară ovină (de la oaie) sau hialuronidază umană recombinantă , realizată din celule ovarelor de hamster modificate genetic.

Ce se întâmplă în timpul unui tratament cu hialuronidază?

Tratamentul este foarte asemănător cu obținerea injecțiilor de umplere. O rundă de injecții durează de obicei mai puțin de 20 de minute. Majoritatea pacienților nu optează pentru crema de amorțire, decât dacă dizolvă umplutura din jurul buzelor (care poate fi destul de sensibilă). Cu toate acestea, anestezicele locale ar trebui să fie o opțiune pentru orice pacient. 

Cât timp durează hialuronidaza să funcționeze?

Este nevoie de două-trei zile pentru ca hialuronidaza să descompună umplutura, cea mai mare parte a acțiunii având loc în primele 24 de ore. În următoarele două săptămâni, corpul tău va continua să resoarbă moleculele de acid hialuronic rămase, după care vei vedea rezultatele finale.

La ce rezultate vă puteți aștepta de la hialuronidază?

Rezultatul final depinde de tipul de umplutură cu acid hialuronic pe care l-ați avut inițial (și de cât de dificil este de descompus), precum și de rezultatul pe care încercați să îl obțineți. 

Care sunt avantajele și dezavantajele hialuronidazei?

Pro 

  • Este rapid. Un tratament cu hialuronidază durează de obicei mai puțin de 10 minute și începe să lucreze imediat după ce este injectat. Unii pacienți văd o deflație aproape instantanee; pentru alții, pot fi necesare mai multe runde de injecții pentru a obține rezultatul dorit.
  • Este relativ nedureroasă. Injecțiile cu hialuronidază se simt foarte asemănătoare cu injecțiile de umplere pe bază de acid hialuronic și se fac frecvent fără medicamente pentru durere. (Puteți opta pentru crema de amorțire înainte de injecții, dar nu este necesar și se face rar.)
  • Este considerat cu risc scăzut.

Contra 

  • Utilizarea hialuronidazei pentru a contracara materialele de umplutură este tehnic off label, ceea ce înseamnă că nu este aprobată de FDA pentru această practică. Cu toate acestea, a fost folosit de medici pentru a dezumfla substanțele de umplutură cu acid hialuronic de mai bine de 20 de ani.
  • Este imprecis. Spre deosebire de substanțele de umplutură cu acid hialuronic, care de obicei dau un rezultat destul de previzibil atunci când sunt injectate de un furnizor cu experiență, hialuronidaza este „mai dificil de controlat”. Există diferite tipuri de substanțe de umplutură cu acid hialuronic, așa că o rundă de injecții cu hialuronidază nu va funcționa la fel pe toate formulările de umplutură, iar materialul de umplutură se poate dizolva în mod neuniform. 
  • Uneori, deflația merge mai departe decât își dorește pacientul, mai ales dacă un injector mai puțin experimentat inundă zona cu prea multă hialuronidază.