fbpx

Scleroterapia

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este o procedură medicală folosită pentru a elimina venele varicoase și venele păianjen . Scleroterapia implică injectarea unei soluții (în general o soluție de sare) direct în venă. Soluția irită căptușeala vasului de sânge , făcându-l să se prăbușească și să se lipească împreună, iar sângele să se coaguleze. În timp, vasul se transformă în țesut cicatricial care dispare din vedere.

Scleroterapia este o procedură dovedită care a fost utilizată încă din anii 1930.

Înainte de scleroterapie, veți avea o consultație inițială cu un dermatolog sau un specialist în medicină vasculară care va decide dacă sunteți un candidat bun pentru procedură.

Dacă sunteți însărcinată, nu puteți beneficia de acesta procedura. Puteți face scleroterapie dacă luați pilule contraceptive . Dacă ați avut un cheag de sânge în trecut, eligibilitatea dumneavoastră va fi decisă în mod individual și va depinde de starea generală de sănătate a zonei care necesită tratament, precum și de motivul apariției cheagului.

Venele care sunt potențial utilizabile pentru viitoare operații de bypass cardiac nu vor fi, în general, luate în considerare pentru scleroterapie, cu excepția cazului în care sunt deja considerate inutilizabile.

Cum se face scleroterapia?

În majoritatea cazurilor de scleroterapie, soluția de sare este injectată printr-un ac foarte fin direct în venă. În acest moment, este posibil să aveți un ușor disconfort și crampe timp de una sau două minute, mai ales atunci când sunt injectate vene mai mari. Procedura în sine durează aproximativ 15 până la 30 de minute.

Numărul de vene injectate într-o ședință depinde de mărimea și localizarea venelor, precum și de starea medicală generală a pacientului.

Scleroterapia este efectuată în cabinetul medicului de către un dermatolog sau un chirurg și necesită să nu faceți nicio activitate aerobă timp de câteva zile după procedură.

Ce trebuie făcut înainte de scleroterapie?

Înainte de scleroterapie, ar trebui să evitați anumite medicamente . Discutați cu medicul dumneavoastră despre toate medicamentele (inclusiv medicamentele fără prescripție medicală, ierburile și suplimentele alimentare ) pe care le luați. Dacă trebuie să luați un antibiotic înainte de scleroterapie, adresați-vă medicului dumneavoastră. Nicio loțiune nu trebuie aplicată pe picioare înainte de procedură.

Unii medici recomandă evitarea aspirinei , ibuprofenului (cum ar fi Advil , Motrin și Nuprin ) sau a altor medicamente antiinflamatoare cu 48-72 de ore înainte de scleroterapie. Tylenol , cu toate acestea, nu ar trebui să afecteze această procedură.

Efectele secundare ale scleroterapiei:

Este posibil să aveți anumite reacții adverse după scleroterapie. Există efecte mai ușoare, cum ar fi mâncărimea , care poate dura una sau două zile după procedură. De asemenea, este posibil să aveți zone în relief, roșii la locul injectării. Acestea ar trebui să dispară în câteva zile. În jurul locului de injectare pot apărea vânătăi și pot dura câteva zile sau săptămâni.

Alte efecte secundare ale scleroterapiei includ:

  • Venele mai mari care au fost injectate pot deveni noduli și dure și pot necesita câteva luni pentru a se dizolva și a se estompa.
  • Pot apărea linii sau pete maronii la locul venei. În cele mai multe cazuri, ele dispar în decurs de trei până la șase luni, dar pot dura și pe termen nelimitat.
  • Neovascularizarea — dezvoltarea de noi vase de sânge minuscule — poate apărea la locul tratamentului de scleroterapie. Aceste vene minuscule pot apărea la câteva zile sau săptămâni după procedură, dar ar trebui să dispară în decurs de trei până la douăsprezece luni fără tratament suplimentar.

Dacă apare oricare dintre următoarele reacții adverse, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Acestea includ:

  • Inflamație la cinci centimetri de la nivelul inghinului
  • Apariția bruscă a unui picior umflat
  • Formarea de mici ulcere la locul injectării

Reacțiile alergice la lichidul care este injectat pot apărea în momentul injectării și sunt rareori grave. Dacă aveți un istoric de alergii, aveți șanse mai mari de a experimenta o reacție alergică la agenți. O reacție alergică minoră va provoca mâncărime și umflare. Pentru a evita orice complicații grave, medicul dumneavoastră va testa probabil agenții pe o zonă mică înainte de a aplica soluțiile pe o zonă mai mare.

Dacă aveți nelămuriri sau întrebări în urma acestei proceduri, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

Ce se întâmplă după scleroterapie?

După scleroterapie veți putea să vă conduceți acasă și să vă reluați activitățile zilnice obișnuite. Mersul pe jos este încurajat.

Veți fi instruit să purtați ciorapi de susținere pentru a „comprima” vasele tratate. Dacă aveți ciorapi de compresie de la tratamentele anterioare, sunteți încurajat să-i aduceți cu dvs. pentru a vă asigura că au încă o compresie adecvată. Ciorapii de susținere pentru magazine universale nu vor fi adecvați dacă este nevoie de un ciorap de compresie greu. Cabinetul medicului dumneavoastră vă poate recomanda de unde să cumpărați ciorapi compresivi grei .

După injecții, evitați aspirina, ibuprofenul sau alte medicamente antiinflamatoare timp de cel puțin 48 de ore. Tylenol poate fi utilizat dacă este necesar.

De asemenea, trebuie să evitați următoarele timp de 48 de ore după tratament:

  • Băi fierbinți
  • Comprese fierbinți
  • Jacuzzi sau saune
  • Expunerea directă la lumina soarelui

Dușurile sunt permise, dar apa trebuie să fie mai rece decât de obicei. Locurile de injectare pot fi spălate cu un săpun blând și apă călduță.

Eficacitatea scleroterapiei

Studiile au arătat că până la 50%-80% din venele injectate pot fi eliminate cu fiecare sesiune de scleroterapie. Mai puțin de 10% dintre persoanele care au scleroterapie nu răspund deloc la injecții. În aceste cazuri, pot fi încercate diferite soluții. Deși această procedură funcționează pentru majoritatea pacienților, nu există garanții pentru succes.

În general, venele păianjen răspund în trei până la șase săptămâni, iar venele mai mari răspund în trei până la patru luni. Dacă venele răspund la tratament, ele nu vor reapărea. Cu toate acestea, vene noi pot apărea în același ritm ca înainte. Dacă este necesar, puteți reveni pentru injecții.